Головна » Архів матеріалів

 

 

Ви, напевно, хоча б раз замислювалися про те, яка це чудова штука – життя! Воно дає можливість помилуватись жовто-зеленим травневим килимом із кульбаб, трояндами, що пишно розквітли біля будинку, багряним заходом над річкою, сонячними відблисками після дощу, першим пухнатим снігом, вигадливими візерунками, які малює на склі мороз… «Життя – лише мить»,- вона щогодини витікає, як пісок, крізь пальці, але є люди, які з болем сприймають кожну впалу піщинку, адже вона може виявитися для них останньою. Ви здогадалися? Так. Дійсно, мова саме про тих людей, кому був поставлений діагноз ВІЛ.

Про ВІЛ- інфекції стало широко відомо в 80-х роках минулого століття ... Читати далі »

Переглядів: 232 | Додав: torya | Дата: 04.12.2015

 

Засвіти свічу на вікні.

 Хай промінням сягне до зорі,

Хай освітить весь світ співчуттям.

Це збагни і затям.

Засвіти свічу у душі.

Хай згорять метастази лжі,

Хай вона до живого пече

Й зла зречеться.

І думками туди я мчу,

Де мільйони моїх братів

В смерть летіли.

Виринають обличчя потвор

Із погонами. Голодомор...

Забирав за наказом життя.

Без надії. Без каяття.

Запалімо мільйони свічок!

Душі тих малих діточок

Болем з неба за нами зорять.

І німують. Мовчать.

«Їсти, їстоньки! Хлібчика дай»

Хліборобський багатий край…

Пухнуть ноги і зводить живіт.

Мре селянський рід.

Засвіти свічу, засвіти!

Хай здригнуться від ... Читати далі »

Переглядів: 238 | Додав: torya | Дата: 03.12.2015

 

Кафедра трудового навчання та естетичних дисциплін провела дуже цікавий захід – зустріч з народним майстром декоративного мистецтва Коросько Ганною Миколаївною. Учнів 8-х класів та членів гуртка МАН «Мистецтвознавство» цікавило все, що стосується вишивки.

Спочатку учениця 11 класу Юлія Діденко презентувала частину своєї науково-д ... Читати далі »

Переглядів: 229 | Додав: torya | Дата: 29.11.2015

Щороку в нашій державі 21 листопада відзначається День Гідності та Свободи. Два роки тому в Києві почалися студентські акції протесту, спричинені несподіваним одностороннім рішенням влади відкласти підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Після жорстокого побиття та розгону Євромайдану, мирний протест переріс у масові зібрання – щотижневі віче для підтвердження своїх поглядів, громадського супротиву – та постійні сутички між протестувальниками та спецпризначенцями, наслідком яких стала трагічна загибель понад 100 людей – Героїв Небесної Сотні… Учні 9-го класу Ніжинської гімназії №16, разом із своїм класним керівником Івановою Катериною Григорівною, підготували лінійку, присвячену цим подіям. Із великою вдячністю згадували героїв, котрі відтепер постійно споглядатимуть за нами та нашими вчинками. Майдан с ... Читати далі »

Переглядів: 218 | Додав: torya | Дата: 26.11.2015

16 листопада  ми відвідали урочисті заходи, присвячені презентації добірки творів «Діти України – єдині!». Дана добірка видана за результатами Всеукраїнського конкурсу  «Діти України – єдині!». Цей  конкурс  проходив за інформаційної підтримки Міністерства освіти України впродовж червня 2015 року по всій Україні. Учасниками були  молоді люди, що навчаються у старшій школі (10-11 класи); предметом конкурсу був твір, створений у жанрі есе, обсягом до 5 тисяч знаків, у якому учасник конкурсу мав викласти своє бачення щодо поширення в суспільстві ідей толерантності, взаємоповаги, людяності та примирення. Учениця нашої гімназії Ридзель Аліна прийняла участь у конкурсі у період роботи шкільного мовного літнього табору. Адже ... Читати далі »

Переглядів: 258 | Додав: torya | Дата: 18.11.2015

 

11 листопада -  День незалежності Польської  республіки. Відмітили це свято і у Ніжинській гімназії №16. Дирекції, учасникам спілки «Астер» та гостям була представлена невелика концертна програма. Учні гімназії, що вивчають польську мову, читали патріотичні вірші. Студенти НДУ  розповідали про історію Польщі та її незалежність під керівництвом вчителя польської мови пані Люцини Ейми. Ансамбль «Гвяздечка», художній керівник Катерина Ровенчин, виконував пісні про любов до Польщі, про її свободу, герб, прапор. З привітальним словом виступили: президент спілки поляків ... Читати далі »

Переглядів: 226 | Додав: torya | Дата: 14.11.2015

Мова моя українська,

 Батьківська, материнська,

 Я знаю тебе не вивчену –

 Просту,  домашню, звичну,

 Не з-за морів покликану,

 Не з словників насмикану

... Читати далі »

Переглядів: 234 | Додав: torya | Дата: 12.11.2015

5 листопада в гімназії відбулося засідання круглого столу  «Інклюзивне навчання – рівний доступ до якісної освіти», на якому були присутні інспектор управління освіти Горбач Н.В, завідуюча ПМПК Ступак В.В., батьки та учителі. Не підлягає сумніву, що інклюзивне освітнє середовище формується вчителем, до того ж не одним вчителем, а цілою командою педагогів і фахівців – колективом, який працює в міждисциплінарній співпраці. У розвитку інклюзивного освітнього простору гімназії беруть участь учитель початкових класів, асистент учителя, учителі-предметники, логопед, псих ... Читати далі »

Переглядів: 237 | Додав: torya | Дата: 08.11.2015

 

 

28 жовтня в гімназії відбулась Міськрайонна краєзнавча науково-практична конференція "Ніжинці відомі й невідомі: особистісний фактор в регіональній історії". У конференції взяли участь 38 дослідників, серед яких були знані науковці міста, викладачі кафедри історії України та політології НДУ імені Миколи Гоголя, вчителі й учні міських та районних ЗОШ. Загалом же, в рамках конференції, гімназія приймала 45 гостей. 

На п ... Читати далі »

Переглядів: 280 | Додав: torya | Дата: 30.10.2015

        У кожного з нас - своя школа. Школа дитинства та юності. Без учителів, людей історичного «вчора», не було б і нас, людей історичного «сьогодні». Життя кожної людини повʾязане зі школою. Покоління за поколінням діти вступають до школи, вчаться, закінчують і виходять у світ, а школа живе далі, гостинн ... Читати далі »

Переглядів: 309 | Додав: torya | Дата: 30.10.2015

« 1 2 ... 80 81 82 83 84 »