Головна » 2015 » Грудень » 4 » 1 грудня - Всествітній день боротьби зі СНІДОМ.
00:58
1 грудня - Всествітній день боротьби зі СНІДОМ.

 

 

Ви, напевно, хоча б раз замислювалися про те, яка це чудова штука – життя! Воно дає можливість помилуватись жовто-зеленим травневим килимом із кульбаб, трояндами, що пишно розквітли біля будинку, багряним заходом над річкою, сонячними відблисками після дощу, першим пухнатим снігом, вигадливими візерунками, які малює на склі мороз… «Життя – лише мить»,- вона щогодини витікає, як пісок, крізь пальці, але є люди, які з болем сприймають кожну впалу піщинку, адже вона може виявитися для них останньою. Ви здогадалися? Так. Дійсно, мова саме про тих людей, кому був поставлений діагноз ВІЛ.

Про ВІЛ- інфекції стало широко відомо в 80-х роках минулого століття і вже скоро ВІЛ/СНІД став справжньою чумою ХХ століття. Сьогодні доводиться з жалем визнати, що дане захворювання перемогти не вдалося і ВІЛ уже можна сміливо вважати чумою ХХI столітті.

Уже в 70-х роках вірус імунодефіциту людини став, мов снігова куля, поширюватися по планеті, зачепивши всі її куточки, за винятком, хіба що, Антарктиди. Соціальна напруженість загострилася до краю, люди з захворюванням на ВІЛ або СНІД були гнані суспільством і залишалися сам на сам зі своєю бідою.

У 1988 році на зустрічі міністрів охорони здоровʾя було вирішено, що людям необхідно надати більше інформації, закликати їх бути більш терпимими до носіїв вірусу, адже подібне нещастя може торкнутися будь-кого. З тих пір щорічно 1 грудня у кожній країні відзначають  Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Одинадцятикласники Ніжинської гімназії №16 1грудня провели флешмоб. Мета акції – привернути увагу учнів та вчителів до зорового способу життя, безпечної поведінки, а також виробити активну життєву позицію у молодого, підростаючого покоління. Символом боротьби зі СНІДом є червона стрічечка й жодна акція не проходить без неї. Вона,як символ розуміння СНІДу, була задумана навесні 1991 року. Її ідея належить художнику Фланку Муру. Учні 11 класу розповсюджували червоні стрічки-символи боротьби зі СНІДом, а також провели опитування серед учнів гімназії про те, що вони знають про цю страшну хворобу та про дату 1 грудня. Прикро й страшно визнавати, що Україна продовжує займати одне з провідних місць за темпами зростання епідемії ВІЛ/СНІД.  Ці проблеми є не тільки медичними, а головним чином соціальними й духовними. Найбільша надія, повʾязана з цим проектом,- це те, що 1 грудня, у Всесвітній день боротьби зі СНІДом, ці стрічки носитимуть у всьому світі, і люди стануть більш толерантними та обізнаними у спілкуванні між собою. Тільки спільними зусиллями та поінформованістю ми зможемо подолати цю хворобу, принаймні в майбутньому.

                                                 Макаренко Людмила, учениця 11 класу.

Переглядів: 230 | Додав: torya | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0