Головна » 2015 » Вересень » 27 » День партизанської слави
21:58
День партизанської слави

 

Велика Вітчизняна війна залишила глибокий слід в історичній пам’яті нашого народу. Було обірвано й понівечено життя мільйонів наших співвітчизників, розстріляних і закатованих у нацистських таборах смерті,  сплюндровано матеріальні та культурні цінності, духовні надбання народу.

Чимало виховних і патріотичних заходів проходить цими днями у нашому місті. Всі вони приурочені 72 річниці визволення Ніжина, 71 річниці звільнення України від німецько-фашистських загарбників. 22 вересня у Ніжинській гімназії №16 був проведений національно-патріотичний  виховний захід, приурочений Дню партизанської слави. Його організувала міська організація ветеранів на чолі з Л. Алєксєєнко та педагогічний колектив гімназії.

В актовій залі в очікуванні ветеранів та гостей зібралися учні та вчителі. Наймолодші вишикувались по обидва боки сходинок із квітами в руках. І ось з’явилися ветерани-орденоносці, визволителі міста, учасники партизанського з’єднання «За Батьківщину», командиром якого був Герой Радянського Союзу Іван Бовкун, 107 річницю від дня народження якого відзначали у лютому. На святі присутні представники міського управління освіти на чолі з Крапив’янським  С.М., депутат міської ради народних депутатів Шалай О.В., заступник міського голови з гуманітарних питань Алєксєєнко І.О., радник міського голови Шалай І.В..  Усього 16 партизан і підпільників залишилось живими на сьогодні при Ніжинській міській організації ветеранів. Їхні імена почесно називають ведучі. Серед присутніх -  Крапивʾянський П.А., Власовець Ю.Ю., Семененко З.І. Чернета П.Н. та інші. Не могли стримувати свого хвилювання виступаючі. Жива легенда партизанського руху Крапивʾянський П.А. згадав важкі воєнні дні та подарував свою книгу директору Ніжинської гімназії №16 Градобик В.В. та гостям заходу. Хвилиною мовчання вшанували присутні пам’ять про тих, хто віддав своє життя, відстоюючи свободу, хто прогнав знахабнілого загарбника з нашої землі.

Значних людських втрат зазнала  Чернігівщина. В період окупації області, що тривала 750 діб, проводилися численні каральні акції щодо знищення місцевих жителів. Згідно з архівними даними за роки Великої Вітчизняної війни загинуло близько 30 тисяч цивільних громадян нашої області.  «Новий порядок», запроваджений загарбниками, відрізнявся особливою жорстокістю, але навіть він не міг зупинити масового спротиву місцевого населення.

Важливу роль у боротьбі проти окупантів відіграв партизанський рух. Неможливо переоцінити внесок партизанів Чернігівщини у загальнонародну справу.

 Протягом 1941 -1943 рр. Велика Вітчизняна війна вогняним колесом двічі прокотилася Україною, заподіявши жахливих руйнувань і непоправних втрат. Понад півстоліття її політичні та демографічні наслідки впливали на  позитивний розвиток нашого суспільства.

Широкий розмах партизанського руху та героїзм патріотів-підпільників щохвилини наближали день Перемоги - 9 травня, бо саме їм належить значний внесок у перемогу над фашизмом. Особливого масштабу збройна боротьба набула на території України, Білорусії та Російської Федерації.

Відтоді минуло вже 72 роки, але ці сторінки нашої історії й досі не втратили актуальності, адже мужність і стійкість захисників Вітчизни стали запорукою перемоги нашого народу в Другій світовій війні.

У залі лунали пісні воєнних років, вірші сучасних поетів. Особливо вразила присутніх інсценізація уривку із роману Ю. Васильєва «А зорі тут тихі» у виконанні вчителів школи.

Чудовий, до дрібниць продуманий, витриманий  у потрібній тональності захід надовго залишиться в серцях усіх присутніх.

 В.П.Ільченко, вчитель зарубіжної літератури.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

                                                                                                           

Переглядів: 249 | Додав: torya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0