Головна » 2017 » Січень » 29 » Всеукраїнський круглий стіл «Українське суспільство і пам'ять про Голокост: наукові та освітні аспекти»
22:12
Всеукраїнський круглий стіл «Українське суспільство і пам'ять про Голокост: наукові та освітні аспекти»

27 січня учениця 9-Б класу, президент учнівського самоврядування Сердюк Яна та вчитель історії Нагорна Н.М. стали учасниками Десятого щорічного круглого столу «Українське суспільство і пам'ять про Голокост: наукові та освітні аспекти», що був організований Українським центром вивчення історії Голокосту у партнерстві з Goethe-Institut та Посольством держави Ізраїль в Україні (м. Київ). Цього року до організації ювілейного круглого столу долучилися також Офіс Ради Європи, Представництво ООН та Посольство Німеччини в Україні.

Захід був присвячений пам’яті жертв Голокосту та мав на меті заохотити дискусії щодо історичної пам’яті про Голокост (проблем інсталяції Голокосту як форми колективної пам’яті) і виробити рекомендації із викладання цієї теми в нашій державі з врахуванням зарубіжного досвіду. Учасниками круглого столу стали науковці, викладачі, представники урядових і неурядових організацій, міжнародних  інституцій, представники дипломатичних місій, ЗМІ. Зокрема, серед низки поважних українських дослідників з доповідями виступили Георгій Касьянов (д.і.н., завідувач відділу новітньої історії та політики Інституту історії України НАНУ, м. Київ), Андрій Усач (молодший науковий співробітник Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького», м. Львів), Михайло Тяглий (відповідальний редактор наукового часопису «Голокост і сучасність. Студії в Україні і світі», м. Київ), Юрій Радченко (к.і.н., пост-докторант Негевського університету імені Бен Гуріона, директор Центру дослідження міжетнічних відносин Східної Європи, м. Харків), Анатолій Подольський (к.і.н., керівник УЦВІГ, м. Київ) та ін.

Окрім того, круглий стіл вже традиційно став майданчиком для презентації різноманітних мистецьких акцій, присвячених осмисленню різних аспектів історії Голокосту та комеморативним практикам. Так цьогоріч, окрім наукових дискусій, мала місце презентація фото-інсталяції «Проти забуття» та проекту однойменного документального фільму фотографа і режисера Луїджі Тоскано (Маннгайм, Німеччина). Гостя із Польщі, Агата Радковська-Парка, презентувала діяльність у сфері збереження пам’яті про Катастрофу Осередка «Брама Гродська – Театр NN» у місті Любліні. Анна Ленчовська, консультантка Фонду Шоа Університету Південної Каліфорнії в Україні, поділилася досвідом реалізації програми IWalk у Бабиному Яру.

Дякуємо УЦВІГ, пану Анатолію Подольському та його команді, за запрошення та надану можливість бути учасниками семінару.

Переглядів: 195 | Додав: torya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar