Головна » 2017 » Березень » 15 » Успіх шкільного наукового товариства «Ерудит»
20:24
Успіх шкільного наукового товариства «Ерудит»

Мала Академія Наук України – освітня система, яка забезпечує організацію та координацію науково-дослідницької діяльності учнів, створює умови для їхнього інтелектуального, духовного, творчого розвитку та професійного самовизначення, сприяє підвищенню наукового потенціалу країни.

Надзвичайно успішним для юних науковців ННВК №16 «Престиж» та їх керівників видався 2016 - 2017 навчальний рік. Та воно й не дивно: успіх без наполегливої праці ніколи не приходить.

Гордістю гімназії стала учениця 11 класу Риженко Тетяна, яка приймала участь у конкурсі - захисті наукових робіт МАН на відділенні «Історія», у секції «Історичне краєзнавство». У складній боротьбі Тетяна зайняла найпочесніше I місце серед 18 учасників, отримавши максимальний (45) бал за захист роботи. Тема роботи - «Ніжинські історико-філологічні вищі жіночі курси». Із огляду на сучасні реформування вищої школи та проблеми пошуку її оптимальної моделі, дослідження в галузі освіти та науки є одним із пріоритетних напрямків українознавчих студій. Актуальним наразі є вивчення гендерних аспектів освітніх процесів у історичному вимірі, аналіз досвіду вирішення «жіночого питання» на державному рівні, у тому числі – про допуск жіноцтва до вищої школи та набуття професії. Результати дослідження пройшли апробацію під час участі Риженко Тетяни у науково-практичній конференції «Ніжинці відомі й невідомі: особистісний фактор у регіональній історії» (м.Ніжин, 31 жовтня 2016 року) та публікації відповідної наукової статті. Переможниця, разом із своїм науковим керівником, учителем історії ННВК №16 «Престиж» Нагорною Наталією Миколаївною, готуються до Всеукраїнського етапу конкурсу МАН.

Учасницею II етапу конкурсу-захисту наукових робіт Малої Академії Наук була Соболєва Валерія – учениця 9-А класу, відділення «Мовознавство», секція «Англійська мова». Вона зайняла почесне 3 місце. Науковий керівник Валерії – учитель англійської мови ННВК №16 «Престиж» - Синяк Лілія Іванівна. Тема наукової роботи - «Мовні особливості створення рекламного слогана». Актуальність дослідження визначається як культурно-історичною так і лінгвіністичною значущістю реклами в житті сучасного суспільства. Мета роботи – дослідити особливості функціонування мовних одиниць різних рівнів у англійських рекламних слоганах. Практичне значення дослідження полягає у можливості використання матеріалів у курсах і спецкурсах з лінгвіністичного аналізу тексту, при створенні реклами, а також під час підготовки учнів, студентів, учителів до занять із англійської мови.

Учениця 9-Б класу Сердюк Яна доводила свої учнівські наукові відкриття на відділенні «Історія», секція МАН «Історія України». Яна посіла почесне 3 місце. Науковий керівник – Нагорна Наталія Миколаївна, учитель історії ННВК №16 «Престиж». Тема роботи – «Єврейська громада українського повітового міста у XIX – на початку XX ст.( на прикладі міста Ніжин, Чернігівської губернії)». Дослідження є досить актуальним, адже упродовж останніх десятиліть зростає науковий інтерес до історії національних меншин в Україні. Особливу увагу дослідників привертають багатонаціональні регіони зі своїм самобутнім укладом життя, своєрідними економічними, суспільними та культурними відносинами. Серед таких осередків варто визначити місто Ніжин, проте його національні меншини вивчені недостатньо. Мета роботи – шляхом узагальнення наявних джерел та літератури дослідити історію місцевої єврейської громади, зʾясувати її роль у процесі формування міського простору Ніжина, як типового повітового міста Наддніпрянщини. У результаті дослідження був розроблений авторський екскурсійний маршрут за тематикою «Ніжин єврейський». Результат роботи був оприлюднений шляхом участі у Третій обласній краєзнавчій конференції учнівської молоді (8 жовтня 2016р., м.Чернігів), у Другій міськрайонній краєзнавчій науково-практичній конференції (31 жовтня 2016р., м.Ніжин), у міськрайонному Фестивалі презентацій «Діти досліджують Голокост», у рамках заходів, присвячених 75-річниці знищення євреїв у Ніжині (12 листопада 2016р., м.Ніжин).

Відділення «Технічних наук» - одне з найскладніших. Але й тут не обійшлося без наших переможців. У секції «Технологічні процеси та перспективні технології» виборов почесне III місце учень 9-Б класу Пятачук Андрій, разом із своїм науковим керівником, учителем фізики ННВК №16 «Престиж» Баксічевою Іриною Станіславівною. Тема роботи - «Дослідження сортування твердих побутових відходів». Чому була вибрана саме ця тема? Проблема обігу твердих побутових відходів в Україні з кожним роком загострюється, а впровадження сучасних технологій їхньої переробки супроводжується значними труднощами. Сміття залишається завжди. Звичайний мешканець України викине його в смітник і забуде про це, а інший - поміркує й зрозуміє, що відходи можна переробити й це принесе користь. У своїй роботі Андрій Пятачук запропонував підвищити ефективність складової системи гідравлічної сепарації для розділення твердих побутових відходів та відокремлення з них полімерів, уніс конструктивні зміни, які дають можливість ефективно розділяти відходи в залежності від їх густини. Журі конкурсу гідно оцінило роботу учасника й надало йому рекомендації щодо подальшого дослідження даної проблеми.

Щорічно науковий центр МАН реалізує близько 30 всеукраїнських і міжнародних науково-освітніх проектів для вчителів та учнів. Ключова роль у вихованні юних дослідників належить педагогічним і науковим працівникам. Педагогічний колектив ННВК №16 «Престиж» теж не стоїть осторонь наукових учнівських досліджень, знахідок і відкриттів, а всіляко заохочує своїх учнів до пошукової діяльності, до творчості. Щороку наші учні є активними учасниками, переможцями різних секцій та відділень Малої Академії Наук. Сподіваємося, що досвід, отриманий учнями при виконанні своїх науково-дослідницьких робіт, знадобиться їм у подальшому навчанні. А сьогодні пишаємося своїми учнями та бажаємо їм нових перемог на науковій ниві.

Ільченко В. П., вчитель зарубіжної літератури

Переглядів: 271 | Додав: torya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar