Головна » 2017 » Січень » 16 » Роди, Боже, пшеницю та всяку пашницю.
11:27
Роди, Боже, пшеницю та всяку пашницю.

Закінчуються новорічні свята... Про традиції, звичаї, культуру святкування українського народу підготували й провели лінійку  учні 5-А класу ННВК №16 «Престиж».

   Новий рік! Його святкування було встановлено 1 січня 1670 року за наказом Петра I. Після Нового року починається цикл свят, повʾязаних із кінцем старого року та початком нового.

   Одним із найзнаменніших і найвеличніших свят, яким власне починається рік, є Різдво Христове. Починається воно зі Святвечора й багатої куті 6 січня. І тільки на небосхилі зʾявлялася перша зірка, сідала сімʾя разом за багатий стіл, який налічував 12 пісних страв. Після вечері діти носили кутю хрещеним батькам. У день Різдва ходили з зіркою, вертепом, колядували.

   За християнським календарем 13 січня – день преподобної Меланії, який припадає перед старим Новим роком. Це вечір щедрої куті. На свято готують багато різних страв не тільки для себе, а й для тих хто прийде щедрувати. Молодь у цей день ходила по хатах, співала щедрівки, вітаючи всіх зі святами.

   14 січня наставав Новій рік за старим стилем. Це також день святого Василя Великого,якого вважають покровителем хліборобства. Тому в цей день ще вдосвіта йшли хлопці посівати. Засівали хату, приказуючи: «Роди, Боже, жито, пшеницю та всяку пашницю! На щастя, на здоровʾя, на многії та мирнії літа!»

   Закінчувався цикл Різдвяних свят 19 січня, на Водохреще. У цей день у церквах освячували воду, а на річках та озерах у ополонках, прорубаних у формі хреста, купалися, бажаючи всім здоров'я духовного та тілесного.

     Змістовно продумана й цікаво проведена лінійка. П'ятикласники колядували, засівали, щедрували, вітаючи всіх присутніх із Новим роком і різдвяними святами. Хай Новий рік принесе всім здоров'я, успіх у навчанні та роботі, добробут у кожну родину та мир для нашої неньки-України.

Переглядів: 260 | Додав: torya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar