Головна » 2018 » Лютий » 28 » Пам’яті Івана Бовкуна присвячується…
19:40
Пам’яті Івана Бовкуна присвячується…

Іван Михайлович Бовкун – Герой Радянського Союзу, командир партизанського з’єднання «За Батьківщину», автор книг «Солдати другого фронту», «Подвиг під псевдонімом».

Народився 20 лютого 1908 року. Українець. Із початком німецько-радянської війни – на фронті. У жовтні 1941 року мотострілецький полк І.Бовкуна потрапив у оточення і був розгромлений. Іван Михайлович перебрався до Ніжина , та долучився до підпільного руху. Пізніше, після невдалої диверсії у Ніжині, вимушений був із спільниками тікати до лісу й приєднатися до партизанів, які на той час діяли досить пасивно. Трохи згодом організував свій загін, який потім приєднався до Носівського партизанського загону «За Батьківщину», яким командував М.І.Стратилат. Через деякий час командиром загону став кадровий військовий Іван Бовкун. 11 червня 1943 року загін перетворюється на партизанське з’єднання «За Батьківщину», яке складалося з трьох полків і налічувало 5 тисяч бійців.

Партизанські загони діяли в Носівському, Ніжинському та Бобровицькому районах. За два роки війни в тилу ворога бійці здійснили 69 диверсій на залізниці, пустили під укіс 18 ешелонів із військовою технікою та живою силою противника. У зоні дій з’єднання був повністю збережений урожай 1943 року. Напередодні підходу частин Червоної Армії до Дніпра 19 вересня 1943 року два полки Чернігівського партизанського з’єднання захопили три переправи через Дніпро поблизу сіл Теремці й Домантове, одну переправу на Прип’яті і, незважаючи на атаки гітлерівських військ, утримували їх до підходу частин Червоної Армії, чим сприяли швидшому форсуванню Дніпра.

Сьогодні, в останній день зими, 28 лютого, у ННВК №16 «Престиж» відбувся урочистий захід, посвячений 110 річниці від дня народження Івана Бовкуна. У залі були присутні Голова міської організації ветеранів, почесний ветеран України Алєксєєнко Л.Г.,почесний громадянин Чернігівської області Крапив’янський П.А.,представник Чернігівського земляцтва Черненко В.П.,член кінематографів України, режисер Абузяров В.Х., депутати Ніжинської міської ради Салогуб В.В., Шалай О.В., гості з Бобровицької гімназії. Партизани, їх діти, онуки, представники громадських організацій та депутатського корпусу Ніжинської міської ради, вчителі, учні вшанували пам’ять про відомого партизана хвилиною мовчання.

Переглядів: 325 | Додав: torya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar