Головна » 2019 » Жовтень » 23 » Музей народної архітектури та побуту в Пирогові
13:59
Музей народної архітектури та побуту в Пирогові

Цими вихідними учні 6-А та 6-Б класів ННВК №16 «Престиж» разом із своїми класними керівниками Тимченко С. В. та Багмут Н. А. відвідали Музей народної архітектури та побуту в Пирогові. День видався надзичайно сонячним та теплим. Сама погода запрошувала доторкнутися — в буквальному розумінні слова – і серцем, і душею до того сакрального простору, який творився упродовж віків поколіннями предків, котрий творить і живить душу людини й сьогодні. Це справді унікальне місце.

Ми входимо на територію музею, і нас з пригірка, радісно й привітно вимахуючи крилами, зустрічають вітряки, які є неодмінними атрибутами українського села. Вони, ніби вартові, охороняють це осереддя духовного простору українського народу. А далі «машина часу» переносить нас в далеке минуле. Протягом дня ми змогли побувати на Полтавщині і Наддніпрянщині, на Поліссі, Поділлі і в Карпатах. Побачили справжні українські садиби, змогли зайти в середину хати й відчути український дух. Ніколи не забудемо й запаху трав та яблук у хатках. Бо так пахне тільки в хаті, у квартирі такого солодкого запаху не можна відчути. Нас дивувало все: і господарські будівлі, і інтер’єр, і розмальовані печі, і етнічне вбрання з різних регіонів України, і посуд… А ще в кожній хаті з покуті на нас дивилися потемнілі від часу образи святих, неначе промовляли до нас, щоб ми це все пам’ятали й берегли.

Також вразив громадський центр села – управа та церковно-парафіяльна школа. З особливим захопленням слухали розповідь екскурсовода про навчання та покарання в школі. Запам’яталася й хата, яка належала родині брата Шевченка. Бажаючі ж змогли ще й пограти на цимбалах. Час сплинув швидко. Втомлені та задоволені залишали музей. А проводжали нас знову вітряки, порипуючи своїми могутніми крилами.
Відвідайте і ви цей заповідний куточок на околиці Києва – у вас відкриється духовне око, яким ви зможете побачити сутність українського народу, який віками творив культуру, традицію, пісню, мистецтво. І ви відчуєте той сакральний простір, який живить кожного з нас.

 

Переглядів: 239 | Додав: torya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar