Головна » 2019 » Січень » 15 » Єдина година Державного Гімну України
12:01
Єдина година Державного Гімну України

Президією Верховної Ради України 15 січня 1992 року було затверджено музичну редакцію Державного гімну України ("Ще не вмерла Україна"), автором якої є Михайло Вербицький.

Створення українського гімну бере початок із осені 1862 року, коли на одній із вечірок у Павла Чубинського, сербські студенти, що навчалися в Київському університеті, співали патріотичну пісню: «…Серце біє і кревліє за свою свободу…» Чубинському пісня дуже сподобалася. Відійшовши в іншу кімнату, всього через півгодини автор створив текст вірша "Ще не вмерла Україна".

Вперше вірш "Ще не вмерла Україна" був опублікований у журналі "Мета" у 1864 році, а отець Михайло (Вербицький), будучи враженим, написав музику.

Ще не вмерла України і слава, і воля,
Ще нам, браття молодії, усміхнеться доля.
Згинуть наші воріженьки, як роса на сонці.
Запануєм і ми, браття, у своїй сторонці.
Приспів:
Душу й тіло ми положим за нашу свободу,
І покажем, що ми, браття, козацького роду.

Цікаво, що український Гімн увійшов у книгу рекордів Гіннеса як найбільш заспіваний гімн впродовж короткого часу (протягом Революції Гідності). Лише за 2014 рік гімн України звучав набагато частіше, ніж за всі роки Незалежності. І у дуже різному виконанні, починаючи від маленьких діток до бійців, які беруть участь в АТО. Він об’єднує і надихає українців у цей важкий час.

Сьогодні, 15 січня, на початку робочого дня у ННВК №16 «Престиж» по всіх класах звучав Гімн України. Сучасні учні глибоко розуміють його слова і вірять, що наша Батьківщина не загине під ворожим тиском Російської імперії, а буде вільною і незалежною.

Коваль Олександра, учениця 7-а класу,

член гуртка «Юний журналіст»


 

Переглядів: 311 | Додав: torya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar