Головна » 2021 » Грудень » 14 » Андріївські вечорниці
15:54
Андріївські вечорниці

Наша Україна славиться традиційними святами та обрядами. Кожен, хто сповнений любові, доброти  до української спадщини повертається до традицій свого народу. Ось і восьмикласники ННВК №16 «Престиж» познайомили учнів  з одним із найяскравіших свят - Андріївськими вечорницями. Це свято відзначається 13 грудня.  День Андрія Первозванного — найцікавіший. Від нього вiє чарівною староукраїнською стихією. 3 давніх - давен у ніч на Андрія дівчата ворожать. Цієї ночі кожен хотів дізнатися, яка доля його чекає. Може, не зовсім щиро, та все ж десь там, глибоко в душі, дівчина вірить, що Андрієва ніч допоможе їй пізнати свою долю — дізнатися, чи вийде заміж, а чи доведеться знову дівувати цілий рік.
 Вечір напередодні  Андрія вважався чарівним, а ніч – доленосною.

Тож перед учнями ожили  вечорниці в ніч на Андрія. Зі сцени актової зали лунали  жарти та розваги наших предків, старовинні звичаї та сучасні пісні. А якими таємничими та загадковими були  обряди ворожіння та кусання калити. Кожен бажаючий міг скуштувати калиту, отримавши дозвіл у Калитинського. Родзинкою свята були духмяні смачні пиріжки.

Такі заходи виховують інтерес до вивчення минулого рідного краю, прагнення зберегти народні звичаї та обряди й бажання наслідувати їх.

                               Класний керівник 8-А класу С. Тимченко

Переглядів: 126 | Додав: torya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar